Błonnik lekiem na każde zło?

Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.

Należy zwrócić uwagę, że błonnik i jego składowe są naturalnym i doskonałym środkiem pomagającym pokonać wiele chorób.
Przede wszystkim jednak należy wyróżnić rodzaje błonnika pokarmowego. Może zawierać on w sobie błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy, jak wskazuje nazwa, zawiera w sobie związki rozpuszczające się w wodzie, które mogą być w jelitach degradowane przez drobnoustroje. Błonnik rozpuszczalny także pomaga przy odchudzaniu, gdyż daje uczucie sytości, dzięki czemu mniej się je. Dostarcza on niewielkie ilości energii i jest istotny w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy. Najlepszym jego źródłem są owoce, warzywa, płatki owsiane i otręby owsiane. Z kolei błonnik nierozpuszczalny występuje przede wszystkim w otrębach pszennych, produktach zbożowych z pełnego ziarna, grochu, fasoli, warzywach liściastych, nasionach lnu. Jego główną zaletą jest to, że przez swój brak przyswajalności przyspiesza proces trawienia oraz obniża kaloryczność spożytego pokarmu.
Błonnik pokarmowy stosowany profilaktycznie zapobiega również powstawaniu wielu schorzeń. W pierwszej kolejności należy wymienić te związane z układem pokarmowym.

warzywa

(Warzywa są jednym z najlepszych źródeł błonnika)

Kamica żółciowa
Jest to choroba polegająca na powstaniu tzw. złogów (kamieni żółciowych) w samym pęcherzyku lub przewodach żółciowych. Powstają one przez zwiększone wydzielanie cholesterolu do żółci, a procesowi temu sprzyja nadwaga oraz wysoki poziom estrogenów (żeńskich hormonów płciowych). Kamica w Polsce może dotyczyć nawet 18% kobiet i 8% mężczyzn! Badania wykazały, że dieta bogata w błonnik skutecznie niweluje zagrożenie powstawiania tej dolegliwości, która może mieć nawet finał na stole operacyjnym. Dzięki jego właściwościom organizm jest w stanie skuteczniej rozbijać tłuszcze, które są przez niego przyswajane i w efekcie nie dochodzi do powstawania kamieni.

Zespół jelita nadwrażliwego
Jest to schorzenie objawiające się zaburzeniami pracy układu pokarmowego ze wszystkimi dobrze znanymi skutkami jak np. bóle brzucha. Spowodowane może być stresem, ale również niepełnowartościową dietą. Błonnik na szczęście jest w stanie doprowadzić do równowagi i stabilizacji pracy całego układu, co w efekcie pozwoli zapomnieć o wszystkich nieprzyjemnościach z nim związanych. Należy zwrócić uwagę, że problemy z jelitami na dłuższą metę mogą doprowadzić do powstania hemoroidów, szczególnie jeśli towarzyszy nam nadwaga i „siedzący” tryb życia.
– Oprócz pozytywnego wpływu na pracę układu pokarmowego czy kondycję woreczka żółciowego błonnik jest nieocenionym partnerem przy zrzucaniu zbędnych kilogramów, stabilizację wagi na optymalnym poziomie, usprawnienie metabolizmu, obniżenie poziomu cholesterolu, a także co najważniejsze – błonnik obniża ryzyko zachorowań na raka, chorobę wieńcową oraz choroby wątroby – dodaje Aneta Senczyna-Czerwonogrodzka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dietetyk Sante.

Przeciwwskazania i dawkowanie
Błonnik pokarmowy jest bardzo skuteczny w swoim działaniu, dlatego należy podejść do niego rozważnie. Spożywanie zbyt dużych ilości np. gdy jesteśmy niecierpliwi i koniecznie jak najszybciej chcemy odczuć jego działanie, może spowodować różne nieprzyjemności. W końcu co za dużo, to niezdrowo. Mogą być to bóle brzucha lub nawet biegunka. Warto więc dawkować sobie błonnik np. trzy łyżeczki dziennie otrąb owsianych w odstępie paru godzin. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 20-40 g błonnika dziennie. Warto każdą porcję popić wodą i pamiętać, aby nie spożywać go wraz z lekami.
Warto również mieć na uwadze, że w niektórych przypadkach istnieją przeciwwskazania jeżeli chodzi o spożywanie produktów zawierających błonnik. Są to przede wszystkim: stany zapalne żołądka, trzustki, jelit, a także choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy czy choroby zakaźne. Błonnika powinny również unikać kobiety w ciąży.

Gdzie znajdę błonnik?
Skoro padło już tyle słów o właściwościach błonnika, to warto również wskazać jego najlepsze źródła. Przede wszystkim, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość błonnika, należy spożywać: otręby, soję, siemię lniane, suszone owoce i orzechy. W przypadku świeżych owoców błonnik występuje w: truskawkach, malinach, gruszkach, pomarańczach, czarnych jagodach i porzeczkach. Warto zwrócić również uwagę na rośliny strączkowe oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Leave a Reply