Za dużo tłuszczu zwierzęcego, cukru oraz soli nie służy wątrobie. Stosowanie restrykcyjnych diet też jej szkodzi. A co jej pomaga? Oto nasze wskazówki…
Wątroba nie lubi przejadania się ani ciężkich potraw, a w wakacje często ją obciążamy. W ciągu dnia lodami i goframi, wieczorem frytkami i smażoną rybą albo karkówką z grilla i alkoholem.
Spróbuj odciążyć wątrobę
Jeśli grillujesz, marnuj mięsa najlepiej na oliwie z dodatkiem czosnku i octu winnego. Możesz też użyć alkoholu – piwa lub czerwonego wina. Zamiast soli, sięgaj po zioła. Dzięki domowej marynacie na powierzchni mięsa powstaje ochronna powłoka, która ogranicza wytwarzanie szkodliwych związków. Zachowaj także umiar w grillowaniu. Raz na jakiś czas w zupełności wystarczy. Na co dzień gotuj – nie smaż!
Jedz warzywa
Nie samym grillem człowiek żyje. Wykorzystaj dary lata i sięgaj po warzywa. Wątroba lubi buraki, ogórki, pomidory bez skórki, sałatę, brokuły, kalafior, kapustę, seler, pietruszkę, cukinię. Warzywa te poprawiają pracę wątroby i zwiększają produkcję enzymów trawiennych, które pomagają w jej odtruciu.
Zrób sobie cukrowy detoks
Dla wątroby szczególnie niebezpieczny jest wszechobecny syrop glukozowo-fruktozowy. Znajdziesz go w gotowych słodkościach i napojach gazowanych. Najlepiej je ogranicz.
Polub ostropest
Wyciąg z ostropestu plamistego, dzięki zawartości sylimaryny, chroni wątrobę przed toksynami i przyspiesza jej regenerację. Na co dzień możesz ostropestem posypywać sałatkę albo wrzucić go do jogurtu.
Pozytywne działanie kurkumy
Do mięs i kasz dodawaj kurkumę. Możesz też pić z niej napar. Zawarta w niej kurkumina wykazuje działanie ochronne w stosunku do czynników, działających toksycznie na wątrobę.
O czym warto jeszcze pamiętać?
Ważne jest, co i jak grillujesz. Zamiast karkówki i kiełbasy, przygotuj wołowinę, kurczaka, indyka, ryby, a także warzywa. Pamiętaj, aby nie piec ich bezpośrednio w płomieniach.