
Wielu z nas zdarzyło się pewnie przetrzeć oczy ze zdumienia na widok kwoty na rachunku za zużycie wody. Jak to, aż tyle!? Ale przecież nie można z niej zrezygnować! Jak oszczędzać wodę w kuchni bez ograniczenia naszego komfortu życia?
Można nauczyć się, jak ograniczać zużycie wody. Powszechnie znane są sposoby oszczędzania wody w łazience: zakręcanie kranu podczas mycia zębów, szybkie prysznice zamiast długich kąpieli. Ale jak rozsądnie korzystać z zasobów wody w kuchni?
Zarówno z ekonomicznego, jak i ekologicznego punktu widzenia warto w kuchni wykształcić dobre nawyki pozwalające ograniczyć wydatki na wodę. By nasze portfele odczuły ulgę, należy zużywać jej tylko tyle, ile realnie jest potrzebne na umycie naczyń czy zrobienie herbaty. O tym, by zadbać o szczelność kranu nie musimy chyba wspominać – może to doprowadzić do utraty nawet kilkudziesięciu litrów wody na dobę.
W trosce o niskie zużycie wody w naszych domach, firma Deante stworzyła produkty z linii PROECO, które charakteryzują się innowacyjnymi rozwiązaniami pozwalającymi na ograniczenie zużycia wody nawet o 50%.

fot. Deante
Nowoczesne baterie kuchenne z serii Primo i Ultra wyposażone są w mechanizm ograniczający ciśnienie w baterii. Umieszczony w wylewce aerator ECO-SAVE oszczędza wodę poprzez jej napowietrzanie – choć jest jej znacząco mniej, odczuwamy ją jako regularny strumień.

fot. Deante
Baterie ekologiczne mogą być także wyposażone w dwustopniowy system otwierania dźwigni czy też regulator otwarcia gorącej wody, który wykorzystywany jest także jako ochrona przed poparzeniem.

fot. Deante
Pamiętajmy – według danych Światowej Organizacji Zdrowia około 884 milionów ludzi nie ma dostępu do bezpiecznych źródeł wody. Warto zatem docenić swobodny dostęp do jej zasobów i stosować takie rozwiązania, które znacząco ograniczą jej zużycie.