
Kuchnia to pomieszczenie, w którym chętnie spędzamy czas, nie tylko podczas domowych prac. Dlatego jej prawidłowa aranżacja wymaga dobrego projektu i przemyślanych rozwiązań. Na co zwrócić uwagę urządzając kuchnię? Jak stworzyć wnętrze funkcjonalne, a jednocześnie posiadające swój klimat?

fot. THE SPACE
O funkcjonalnych rozwiązaniach w kuchni mówi architektka Dorota Maksymowicz z biura projektowego THE SPACE:
Zacznijmy od zadania sobie pytania „Czego naprawdę potrzebujemy” tutaj chodzi zarówno o liczbę szafek, szuflad i schowków, ale też o sprzęty AGD. Inaczej wygląda kuchnia singla, a inaczej licznej rodziny. Z drugiej strony postaw na ergonomię. Twoja kuchnia musi być po prostu wygodna a nie przekombinowana. Wygodna, bezpieczna, z odpowiednio ustawionymi sprzętami. Nie powinno być to miejsce, w którym kręcisz się w kółko i np. z pozmywanymi naczyniami musisz wędrować na drugą stronę kuchni, gdzie zlokalizowana jest szafka.

fot. THE SPACE
Warto urządzić kuchnię najpopularniejszymi modułami szafek 60 cm. Pamiętajmy, że standardowa szerokość sprzętów AGD właśnie tyle wynosi. Z łatwością zamontujemy więc piekarnik czy zmywarkę. Górne szafki powinno się zawiesić co najmniej 50 – 60 centymetrów ponad blatem. Podwieszenie na tym poziomie mebli usprawnia sięganie po produkty umieszczone w szafkach, jednocześnie meble nie przeszkadzają nam w pracy.

fot. THE SPACE
Idziemy dalej i zastanawiamy się nad kolorystyką? Pamiętaj o złotej zasadzie “mniej znaczy więcej”. W kuchni ogranicz ilość faktur i materiałów wykończeniowych do minimum. To da wrażenie, że jest zawsze uporządkowana i czysta. Jeśli już lubisz kolory to pomyśl o dodatkach – kolorowe pudełka na herbatę i kawę, czy ciastka. A co na podłogę? Postaw na coś co jest praktyczne. Podłoga w kuchni powinna być przede wszystkim łatwa do utrzymania w czystości i odporna na wilgoć.

fot. THE SPACE
Jest jeszcze jeden ważny element – oświetlenie. To jak oświetlimy swoją przestrzeń roboczą wpłynie znacząco na to czy w ogóle z tej przestrzeni będziemy korzystać. Siekanie i krojenie wymaga dużej precyzji, warto postawić na oświetlenie nie tylko ogólne, ale i punktowe – powieszone nad blatem.

fot. THE SPACE