Niemalże wszystkie letnie dobrodziejstwa natury, takie jak owoce czy grzyby, można suszyć i po pewnym czasie wykorzystywać jesienią lub zimą. Suszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Obecnie, dzięki wprowadzaniu na rynek wyspecjalizowanych urządzeń ułatwiających wykonanie tej czynności, jest coraz częściej praktykowane.
Suszenie polega na odwadnianiu. Dzięki niemu grzyby i owoce nie kruszą się, nie łamią i nie kleją, a ich właściwości smakowe i zapachowe pozostają bez zmian. Tylko właściwie przygotowane zachowają wszelkie składniki odżywcze – biopierwiastki, kwasy, karoten, błonnik i pektyny – potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów.
Kiedyś dobrodziejstwa natury suszono na słońcu. Zwracano uwagę na to, aby suszyć je bardzo powoli i dokładnie. Obecnie wykorzystuje się profesjonalne urządzenia usprawniające proces odwadniania. Z pomocą suszarki do owoców i grzybów marki First Austria na pięciu tackach z powodzeniem można suszyć owoce, grzyby, a nawet warzywa, zioła czy mięso. Pozwala to przygotować smaczne i zdrowe przekąski w krótkim czasie.
Przed suszeniem z owoców czy grzybów należy usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Owoce należy obrać z łupin, drylować, blanszować i następnie osuszyć. W przypadku grzybów kapelusze można suszyć w całości, natomiast trzonki grzybów warto pokroić na mniejsze części. Do suszarki marki First Austria dołączono praktyczną książeczkę z podanymi czasami suszenia poszczególnych produktów oraz ciekawymi przepisami na ich zastosowanie w kuchni. Dzięki temu dłużej można się rozkoszować naturalnymi produktami z przydomowego ogródka czy lasu.
Suszarka do owoców i grzybów FA 5125
– 5 tacek na żywność
– wentylator
– włącznik/wyłącznik
– możliwość suszenia owoców, warzyw, grzybów, ziół i mięsa
– możliwość przygotowania jogurtu
– w zestawie książeczka z przepisami i tabela z czasami
– moc 250 W
Cena: 165 zł