Jak zagospodarować trudne miejsca w kuchni? Nisza, narożnik i cokół

Jaka powinna być idealna kuchnia? Przede wszystkim funkcjonalna. Wiele problemów przy jej urządzaniu sprawiają narożniki oraz nisza między blatem a górnymi szafkami. Często puste pozostają również przestrzenie pod dolnymi szafkami.

jak zagospodarowac trudne miejsca w kuchni 1

fot. Nobilia

Jak zatem urządzić kuchnię, aby w pełni wykorzystać potencjał tych miejsc? Przedstawiamy kilka sprawdzonych rozwiązań.

Urządzamy narożnik

Wiele przedmiotów i mało miejsca do przechowywania? Ten problem może rozwiązać dobrze zaaranżowana narożna szafka. Przy urządzaniu tego fragmentu kuchni pamiętajmy o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim to pomieszczenie narzuca nam rozwiązanie, a ilość dostępnego miejsca wpływa na to, na jaki typ szafki możemy sobie pozwolić.

Ciekawym rozwiązaniem jest tzw. karuzela, czyli półka obrotowa, w której drzwi otwierają się  do środka, dzięki czemu nie obijają się o fronty sąsiednich szafek i nie utrudniają do nich dostępu, gdy są otwarte. W karuzelach marki Nobilia drzwi na koniec obrotu same się zamykają. Pamiętajmy jednak, że karuzela znajduje zastosowanie tylko w większych kuchniach, ponieważ jej najbardziej praktyczna wielkość to 90×90 cm – mówi Marzena Mańk, właścicielka studia mebli kuchennych Atrii (www.kuchniewarszawa.com.pl).

jak zagospodarowac trudne miejsca w kuchni 2

Półka obrotowa – karuzela, fot. Nobilia

Popularna jest także szafka Le Mans, czyli “nerka”, w której drzwi otwierają się na zewnątrz, a półki całkowicie wysuwają. Dzięki temu uzyskujemy łatwy dostęp do całej zawartości. Tańszym rodzajem takiej szafki jest tzw. półkole, gdzie półki wysuwają się jedynie do połowy.

jak zagospodarowac trudne miejsca w kuchni 6

Szafka Le Mans, fot. Nobilia

Warto jednak pamiętać, że półki, które wysuwają się na zewnątrz, zapewniają co prawda lepszy dostęp do zawartości, jednak nie mają tak dobrego udźwigu jak standardowy regał.

jak zagospodarowac trudne miejsca w kuchni 7

Szafka narożna - karuzela, fot. Nobilia

Pomysłowa przestrzeń między blatem a szafkami

Wnęka między blatem a górnymi szafkami często jest pomijana podczas urządzania kuchni, a jej potencjał niedoceniany.  Jak zaaranżować to miejsce?

Nisza to idealna przestrzeń, aby zapewnić sobie dodatkowe miejsce do przechowywania niezbędnych w kuchni przedmiotów. Pogłębiając blat roboczy do 65-70 cm, zyskujemy nie tylko dodatkową przestrzeń do pracy, ale też miejsce na montaż dodatkowych półek, na których można umieścić naczynia lub przyprawy – mówi Marzena Mańk.

jak zagospodarowac trudne miejsca w kuchni 5

Aranżacja niszy - pogłębiony blat, fot. Nobilia

We wnęce można zamontować liczne haczyki i uchwyty, na przykład na papierowe ręczniki lub przybory kuchenne. Takie rozwiązanie zapewnia przejrzystość, porządek, a także szybki dostęp do kuchennych akcesoriów.

jak zagospodarowac trudne miejsca w kuchni 3

Aranżacja niszy – system haczykowy, fot. Nobilia

Pomysł na dodatkową szufladę

Jak jeszcze możemy wygospodarować dodatkowe miejsce do przechowywania kuchennych drobiazgów? Dobrym rozwiązaniem jest szuflada w cokole pod dolnymi szafkami, czyli półka umieszczona w miejscu, które przeważnie pozostaje puste. Mimo że jest węższa i mniejsza niż standardowa szuflada, to doskonale nadaje się do przetrzymywania na przykład ściereczek lub małych naczyń. Więcej miejsca można również uzyskać, decydując się na montaż sortownika pod zlew pogłębionego o taką szufladę. Co ważne, cokół można w każdej chwili wypiąć, dlatego utrzymanie powierzchni pod szafkami w czystości nie sprawi żadnych problemów.

jak zagospodarowac trudne miejsca w kuchni 4

Szuflada pogłębiona o cokół, fot. Nobilia

Dzięki rozwiązaniom dostępnym na rynku urządzenie niszy czy narożnika nie sprawi większych problemów, a my zyskamy cenne miejsce do przechowywania kuchennych niezbędników.

jak zagospodarowac trudne miejsca w kuchni 8

fot. Nobilia

Leave a Reply