
Melisa to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Ze względu na swój aromat bardzo często nazywana jest „cytrynowym zielem”. Sprawdź, jakie ma właściwości i kiedy po nią sięgać…
Melisę najczęściej spożywa się w formie naparu z suszu. Równie pyszny smak mają świeże liście melisy, które stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Przygotowanie naparu z melisy jest bardzo proste. Wystarczy zalać susz wrzącą wodą i odczekać 10 minut. Napar z melisy wpływa pozytywnie na nasz organizm. Łagodzi niepokój oraz napięcie nerwowe. Co ciekawe, regularne spożywanie naparu z melisy, zmniejsza problemy z zasypianiem. Dodatkowo ułatwia trawienie i pobudza apetyt. Po spożyciu ciężkostrawnych posiłków, warto wypić napar z melisy. Herbata z melisy przyczynia się także do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi, a co za tym idzie – może zapobiec miażdżycy. Ponadto melisa hamuje proces utleniania lipidów w wątrobie, zapobiegając jej stłuszczeniu oraz innym schorzeniom. Bardzo często też po napar z melisy sięgają kobiety w ciąży. Stosowanie tego zioła, łagodzi dokuczliwe mdłości w pierwszym trymestrze ciąży.