Co najlepiej sprawdzi się na pikniku? Słodka przekąska, którą można zjeść rękoma bez pomocy sztućców. Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta są małe pączki z waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie, są gotowe w niecałe 30 minut. Bez problemu zdążymy je przygotować nawet na chwilę przed spontaniczną wycieczką, ze składników, które zazwyczaj mamy w domowych zapasach. Każdy z uczestników pikniku może sięgnąć po tę pyszną przekąskę, gdy tylko najdzie go ochota, bez obaw o niezdrowe dodatki, które często znajdują się w gotowych ciastach.
Mini pączki z serka homogenizowanego
Składniki (dla 6 osób):
- 250 g serka homogenizowanego Rolmlecz (waniliowy z laską wanilii)
- 2 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do oprószenia pączków
- dodatkowo: kilka listków ręcznika papierowego w celu odsączenia pączków po usmażeniu
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek homogenizowany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy małe pączki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron po kilka minut do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki wyjmujemy i układamy na rozłożonym ręczniku papierowym. Na koniec, po ostygnięciu, złociste kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze.
Deser bez pieczenia
Kolejny letni weekend – rodzina ma ochotę na pyszny słodki podwieczorek? A może wieczorem przychodzą goście? Gdy żar leje się z nieba ostatnie, na co mamy ochotę to uruchomienie piekarnika. Nie trać czasu w rozgrzanej kuchni! Przygotuj deser bez pieczenia, który zajmie Ci nie więcej niż godzinę! Pamiętaj jednak, że chłodne słodkości, choć zwykle nie wymagają dużo pracy, potrzebują czasu na tężenie w lodówce. Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretką idealnie sprawdzi się jako lekki, orzeźwiający deser. Wybierz sezonowe smaki, sięgnij po owoce, takie jak truskawki czy maliny.
Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym, owocami i galaretką
Składniki (dla 6 osób):
- 600 g serka homogenizowanego Rolmlecz (wanilia)
- 200 ml śmietanki Łaciata 30%
- ok. 100 g biszkoptów
- 1 galaretka malinowa
- 1 galaretka krystaliczna
- 600 ml wody
- 350 g malin
Przygotowanie:
Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy na niej biszkopty. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody (250ml), natomiast malinową w 350 ml, odstawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia. Ważne jest by były chłodne, ale wciąż płynne. W tym czasie przygotowujemy serowy krem – ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany. Po połączeniu mieszamy masę z galaretką krystaliczną. Tak powstały krem przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy maliny i zalewamy je wystudzoną galaretką malinową. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w lodówce na kilka godzin.