Makaron, jedno z flagowym dań kuchni śródziemnomorskiej, równie często gości na stołach w polskich domach. Jego smak docenia każdy, zarówno dorośli, jak i dzieci, dlatego sprawdza się doskonale podczas rodzinnych obiadów, ale nie tylko. W czym tkwi jego tajemnica?
Makaron stanowi doskonałą bazę do przygotowania wielu pożywnych posiłków – świetnie smakuje zarówno jako dodatek do zupy, z pesto, w towarzystwie świeżych warzyw, jak i w formie zapiekanki. Czasem wystarczy po prostu połączyć go ze swoimi ulubionymi składnikami. W zależności od dania, warto wybrać też odpowiedni kształt makaronu, część bowiem idealnie prezentuje się i smakuje np. w sałatkach, inne z kolei doskonale komponują się z różnymi sosami, mięsnymi lub warzywnymi.
Prosty makaron z krewetkami w białym winie
Składniki:
- 500 g makaronu bucatini Podravka 100% durum
- 500 g oczyszczonych krewetek
- sok z połowy cytryny
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do ryb i owoców morza
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki startego parmezanu
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób wykonania:
Makaron bucatini Podravka ugotować al dente. Krewetki doprawić Vegetą Natur do ryb i owoców morza, i smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut. W międzyczasie podlać białym winem i sokiem z cytryny. Do ciepłego makaronu dodać ser i wymieszać, dodać usmażone krewetki. Udekorować świeżą bazylią.