Aż osiem kolorów wykończenie i styl, który mają tylko kuchenki brytyjskiej marki Falcon. Continental kryje wiele praktycznych funkcji ułatwiających gotowanie i pieczenie. Model będzie centralnym punktem obszernej kuchni otwartej na salon nowoczesnego apartamentu lub klasycznie urządzonej podmiejskiej rezydencji.
Continental łączy nowoczesność z charakterystycznymi dla Falcona odwołaniami do klasyki. Tłem dla starannie zaprojektowanych detali jest prosta forma ze szlachetnej stali nierdzewnej. Charakteru kuchence nadają owalne relingi i czarne gałki w stylu retro. Aż osiem dostępnych kolorów wykończenia przyciągnie wzrok i dopasuje się do każdej kuchennej aranżacji. Continental pasować będzie do klasycznych wnętrz z drewnianą zabudową lub kuchni, gdzie króluje high-tech i meble w lakierze na wysoki połysk.
Falcon Continental to kuchenka z kategorii specjalistycznej. Dostępna jest w wersji z płytą indukcyjną lub gazową. Oferowane w modelu rozbudowane rozwiązania powodują, że fani kulinariów będą mogli przygotować większe przyjęcie, a codzienne gotowanie stanie się szybsze i prostsze. Kuchenka ma dwa piekarniki – lewy wielofunkcyjny, a prawy wyposażony w wentylator – o szerokości 43 cm i pojemności 73 l każdy, pięć palników, w tym jeden większy centralny o dużej mocy (5kW), umożliwiający gotowanie z użyciem woka.
Dodatkowo, wyposażeniem standardowym jest wytrzymały i zapewniający stabilność stelaż do woka oraz dwuobwodowy grill. Pomimo swoich rozmiarów urządzenie jest energooszczędne (klasa A). W dolnej części umieszczona jest obszerna szuflada na akcesoria do pieczenia i gotowania. Trwałość rusztów podpalnikowych i elementów piekarnika zapewnia długoletnie użytkowanie. Producent udziela dwuletniej gwarancji na swoje urządzenie.
Siedem funkcji lewego piekarnika
• Pieczenie z termoobiegiem – piekarnik jest równomiernie ogrzewany przez wszystkie 3 grzałki. Gorące powietrze rozprowadzane jest równomiernie. Ta funkcja dobra jest do pieczenia, a także przygotowywania potraw z rusztu.
• Pieczenie tradycyjne – pieczenie z użyciem dolnej i górnej grzałki. Sprawdza się gdy przygotowujemy potrawy wymagające wysokiej temperatury.
• Element brązujący (przyrumienienie) – funkcja uruchamiająca wyłącznie górną grzałkę. Doskonała by roztopić ser na pizzy, zapiekance lub tarcie.
• Grzanie dolne – włącza jedynie dolną grzałkę. Pozwala na szybkie przygotowanie baz do domowych wypieków (tart, pizzy, spodów do ciast).
• Rozmrażanie – pozwala rozmrozić zimnym powietrzem małe porcje żywności wyjęte wprost z zamrażalnika.
• Termoobieg – gorące powietrze wprawione jest w ruch. W każdym miejscu wnętrza urządzenia temperatura jest taka sama. Oszczędza czas, a tym samym energię elektryczną.
• Grill wentylowany – niższa temperatura i dłuższy proces grillowania. Potrawa nie przypala się, jest dokładnie zgrillowana, a równocześnie pozostaje soczysta. Szczególnie przydatny podczas przygotowywania na ruszcie bardzo grubych plastrów mięsa i dużych kawałków ryb.