Kuchenne akcesoria do warzyw i owoców

Lato w pełni zachęca nas do  korzystania z uroków przyrody, a także do czerpania pełnymi garściami ze skarbów natury. Odwiedzamy kolorowe targowiska i bazary, wyprawiamy się na wieś, albo zbieramy  wyhodowane na działce pachnące warzywa, owoce i zioła. Kochamy ogródki za kontakt z Matką Naturą, ruch na świeżym powietrzu i zdrowie na talerzu. Znowu modne stają się własnoręcznie przygotowane przetwory na zimę, a w dobrym tonie jest obdarowywanie najbliższych domowymi wyrobami.

Konfitura wiśniowa, powidło z późnych węgierek czy mus jabłkowo–imbirowy z pigwą zamknięte w gustownym słoiku i przewiązane wstążką będą oryginalnym prezentem i zapewne sprawią wiele radości nie tylko osobie, która go otrzyma. A może olimy przygotować przyjęcie w stylu eko z zupą – kremem w roli głównej i warzywnymi smoothies? Owocowe czy warzywne specjały wymagają, co prawda sporo pracy, ale dzisiaj możemy już polegać na dobrym sprzęcie i akcesoriach kuchennych, które uczynią z niej prawdziwą przyjemność, nawet jeśli naszym daniem dnia będzie popularna pomidorówka.
Bogata w likopen, uwielbiana przez dzieci potrafi zachwycić domowników i gości, zwłaszcza gdy zostanie przygotowana ze świeżych, dojrzewających na słońcu pomidorów, najlepiej z własnej hodowli. Do jej przyrządzenia będą nam potrzebne: długo gotowany (ok. 3 godziny), esencjonalny wywar warzywny lub bulion wołowy (można przygotować go dzień wcześniej), 1 do 1,5kg dojrzałych pomidorów, 3 ząbki czosnku, łyżka masła klarowanego, świeża bazylia, przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru do smaku, opcjonalnie łyżka gęstej śmietany na porcję zupy. A z akcesoriów kuchennych: wysoki rondel z pokrywą, przecierak do warzyw i obierak do czosnku.

przecierak do owocow i warzyw

Przecierak do warzyw i owoców marki Galicja dla Twojego domu

 

Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Obrany czosnek siekamy drobno, wrzucamy do rondla z ceramicznym dnem na rozgrzaną łyżkę masła i szybko mieszamy. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy je powoli, aż odparuje nadmiar wody i uzyskamy średniej gęstości sos – możemy dodać do niego łyżkę oliwy z oliwek. Gdy przestygnie, przekładamy sos do przecieraka, a do rondla wlewamy wywar warzywny lub mięsny do wysokości 1/3 naczynia. Wkładamy przecierak do rondla z wywarem i dokładnie przecierając pomidory łączymy składniki. Doprawiamy zupę przyprawami, zagotowujemy i możemy podawać z ziołowymi grzankami udekorowaną listkami zielonej bazylii oraz kleksem z gęstej, wiejskiej śmietany.

Przydatne w kuchni:

Przecierak do warzyw i owoców marki Galicja dla Twojego domu; wymiary: długość z rączką 31cm, wysokość 9cm, średnica 19cm; materiał: tworzywo sztuczne i stal nierdzewna; dostępny w kolorze czerwonym i zielonym; w zestawie 2 rodzaje sitek, naczynie posiada praktyczne uchwyty do bezpiecznego nakładania przecieraka na garnek; znakomity do szybkiego przygotowania musów, kremów, przecierów.

 

przecierak do warzyw i owocow

Przecierak do warzyw i owoców marki Galicja dla Twojego domu

Obierak silikonowy do czosnku marki Galicja dla Twojego domu; wymiary: wysokość 7cm, średnica 8cm; dostępny w kolorach: czerwonym, zielonym, pomarańczowym i żółtym; łatwy utrzymaniu czystości – po użyciu wystarczy wywinąć go na lewą stronę i umyć.

 

obierak do czosnku

Obierak silikonowy do czosnku marki Galicja dla Twojego domu

Rondel ceramiczny Ceramic ECO marki Galicja dla Twojego domu; wymiary: długość z rączką 32,5cm wysokość 9cm, średnica 16cm, grubość dna 4,8mm; idealny do duszenia i gotowania, odporny na wysokie temperatury i ich gwałtowne zmiany, jego powłoka ceramiczna nie zawiera substancji PFOA.

rondel ceramiczny

Rondel ceramiczny Ceramic ECO marki Galicja dla Twojego domu

 

Leave a Reply