Odpowiednie przechowywanie produktów żywnościowych w lodówce, gwarantuje ich dłuższą świeżość. Sprawdź, jak prawidłowo posegregować jedzenie w lodówce i zainspiruj się!
Jakie produkty należy przechowywać w górnej półce?
W górnej półce najlepiej sprawdzą się produkty mleczne i konfitury. Panuje tam wyższa temperatura, która pozwala rozwijać się bakteriom kwaszącym, odpowiednim dla tego typu produktów. Niższa temperatura spowodowałaby rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia człowieka. Warto więc pamiętać o tej zasadzie!
…środkowa półka
To tam należy przechowywać produkty, które szybką się psują, takie jak: wędliny, ser biały czy potrawy przetworzone. Pamiętaj, aby umieścić je w plastikowych pojemnikach. W przeciwnym razie obeschną i nie będą zdatne do spożycia.
A co należy umieścić w dolnej półce?
W dolnej półce najlepiej umieścić surowe mięso i ryby, gdyż jest tam najchłodniej. Nie zapomnij o plastikowych pojemnikach, które pozwolą Ci uniknąć specyficznego zapachu.
Szuflady
…są idealnym miejscem na przechowywanie owoców i warzyw. Jeśli zaopatrzysz się w specjalne pojemniki do warzyw i owoców, produkty te zachowają dłuższą świeżość.