Orzeźwiający koktajl idealny na lato

Wysokie temperatury, słoneczne dni i coraz dłuższe wieczory to jasne oznaki zbliżającego się lata. W upalne dni szczególnie chętnie sięgamy po zimne napoje. W tym sezonie warto spróbować koktajlu, który łączy w sobie cechy lodowego sorbetu i pysznego drinka. Slushy to szybki, prosty i wyjątkowo przyjemny sposób na orzeźwienie. Podpowiadamy więc, jak go przygotować! 

Slushy to orzeźwiający drink na bazie świeżych owoców, kruszonego lodu oraz białego wina. Ten winny koktajl przywędrował do nas z USA, chociaż niektórym przypomina popularną włoską granitę, czyli słodki lód. Slushy to smaczna propozycja na długie, ciepłe wieczory i weekendowe spotkania z przyjaciółmi. Przedstawiamy kilka przepisów, dzięki którym przygotujecie ten pyszny napój w zaciszu swojego domu.

Slushy truskawkowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 3 szklanki świeżych truskawek,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego,
  • łyżka soku z limonki,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal,
  • kilka listków mięty.

Wykonanie: W blenderze umieść lód i rozkrusz go. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki i pozostałe składniki. Całość zblenduj i przelej do wysokich szklanek. Dodaj listki mięty.

Wskazówka: Slushy, ze względu na konsystencję, podajemy z szerokimi rurkami. Klasyczne nie sprawdzą się w przypadku tego napoju.

Slushy cytrynowo-malinowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych malin,
  • 1 cytryna,
  • szklanka lodu,
  • 2 łyżki syropu cukrowego,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: W blenderze rozkrusz lód. Połowę cytryny starannie obierz, pozbywając się białych, gorzkich części. Drugą połówkę pozostaw do ozdobienia koktajlu. Umyte maliny, cytrynę i pozostałe składniki umieść w blenderze i zblenduj z lodem. Całość przelej do wysokich szklanek. Na wierzchu umieść 2 plasterki cytryny.

Slushy jagodowo-waniliowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • ½ szklanki świeżych jagód,
  • 2 łyżki lodów waniliowych,
  • szklanka lodu,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: Lód umieść w blenderze i rozkrusz. Dodaj świeże jagody, lody waniliowe i wino. Całość zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.

Slushy brzoskwiniowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego,
  • ½ szklanki białego półsłodkiego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: Brzoskwinie dokładnie umyj, obierz ze skórki,  usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Lód rozkrusz w blenderze, następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.

Slushy z arbuzem i kiwi (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 300 g arbuza,
  • 1 kiwi,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie),
  • ½ szklanki białego półsłodkiego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: Arbuza oczyść z czarnych pestek, kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Lód rozkrusz w blenderze. Do lodu dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Całość przelej do wysokich szklanek.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy zachęca Cię do samodzielnego wykonania slushy z dodatkiem ulubionych owoców. Pamiętaj, że każdy koktajl możesz przyrządzić także w wersji bezalkoholowej, nie dodając do niego wina.

Leave a Reply