Paella

Paella to potrawa ze słonecznej Hiszpanii, pochodząca dokładnie z Walencji. Potrawa ta bazuje na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. Paella może zawierać kawałki owoców morza, mięsa drobiowego i warzyw. Polecamy!

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
  • 40 dag mrożonych krewetek
  • cytryna
  • 15 dag mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • nitka szafranu
  • pęczek natki
  • sól, pieprz
dreamstimefree 3571497

Paella - danie prosto ze słonecznej Hiszpanii

Jak przygotować:

Cebulę i czosnek należy obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Ryż smażymy, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Następnie trzeba wlać bulion, zagotować go i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.

Rozmrażamy owoce morza i skrapiamy sokiem z cytryny. Oczyszczamy paprykę i kroimy w kostkę, mieszamy z ryżem i dusimy przez 10 minut. Dodajemy owoce morza, krewetki, groszek i gotujemy przez 20 minut.

Rozgrzewamy masło w rondelku i mieszamy z szafranem. Dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy składniki, przyprawiamy solą i pieprzem. Natkę myjemy, suszymy i siekamy. Potrawę posypujemy natką.

Życzymy smacznego!

Leave a Reply