Lato to idealny czas na lekkie, pożywne sałatki. Są łatwe w przygotowaniu, dostarczają mnóstwo witamin, a przede wszystkim doskonale smakują. Są świetne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Cieszą się też popularnością wśród dań podczas rodzinnych spotkań.
Zdrowe nawyki żywieniowe to m.in. regularne spożywanie posiłków i wybieranie pełnowartościowych produktów o najwyższej jakości. Przygotowując sałatkę dla siebie i swoich bliskich warto więc wzbogacić ją o bakalie np. w postaci suszonej żurawiny bez dodatku cukru czypyszneorzechy włoskie. Żurawina to znakomite źródło witaminy A i C oraz żelaza i błonnika. Orzechy włoskie natomiast działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie oraz pomagają obniżać poziom ,,złego” cholesterolu. Sprawdź przepisy z wykorzystaniemwłaśnie tych składników!
Wytrawny smak
Składniki:
główka sałaty lodowej
duża garść suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
łyżka oliwy
szczypta soli
sok z cytryny
łyżka ziół prowansalskich
chrupiąca bagietka
Przygotowanie:
Sałatę lodową umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Włożyć do miski. Dodać żurawinę, oliwę, szczyptę soli, sok z cytryny i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszać. Podawać z chrupiącą bagietką.
Lekka rozkosz
Składniki:
3 duże pomidory
1 cytryna
pół główki sałaty lodowej
1 awokado
duża garść orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
łyżka oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Pomidory, awokado i cytrynę pokroić na duże kawałki. Sałatę lodową osuszyć i porwać. Włożyć składniki do miski. Dodać garść orzechów włoskich. Polać łyżką oliwy. Posolić i popieprzyć.