Sałatkowe inspiracje z przyprawami

Nadejście wiosny to idealny moment, w którym warto zadbać o swój codzienny jadłospis. Sklepy są pełne kolorowych i pysznych warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Nowalijki stanowią też doskonałą podstawę do przygotowania wielu smacznych dań, na przygotowanie których mamy obecnie dużo więcej czasu.

Czas spędzony w domu warto wykorzystać na eksperymenty w kuchni. Odrobina kreatywności, która pozwala łączyć różnorodne składniki w dowolne kombinacje, to szansa na odkrywanie nowych, fantastycznych smaków. W przypadku sałatek, smak nadaje im przede wszystkim dressing, który stanowi kropkę nad „i” tego dania. W jaki sposób go skomponować? W podstawowej wersji wystarczy oliwa z oliwek oraz odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Jego przygotowanie może być jednak jeszcze łatwiejsze dzięki mieszankom przypraw Vegeta Natur. Wypróbuj: Vegeta Natur do sałatek i dipów, Vegeta Natur do sałatki greckiej oraz Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów.  Te trzy idealne kompozycje suszonych warzyw, przypraw i ziół będą podstawą smaku wyśmienitego oraz aromatycznego sosu, który nada charakteru każdej sałatce. To naprawdę proste! Wystarczy połączyć oliwę z oliwek, wodę i wybraną Vegetę Natur. Opcjonalnie, aby dodatkowo podkreślić smak dania, można dodać również musztardę, ocet (jabłkowy lub balsamiczny) lub sok z cytryny.

Sałatka to nie tylko garść zielonych liści skropionych oliwą. Skorzystaj z naszych inspiracji i stwórz sałatkę idealną!

Sałatka wiosenna z jajkiem

Składniki:

  • Główka sałaty lub sałaty lodowej
  • Kilka liści sałaty karbowanej
  • 1 ogórek długi
  • 1 marchewka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Mała puszka kukurydzy
  • Vegeta Natur do sałatek i dipów
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Odstawić na 5 – 10 min.
  2. Liście sałat porwać na mniejsze kawałki bezpośrednio do miski. Ogórka pokroić w cienkie plasty, marchewkę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Warzywa dodać do sałaty wraz z kukurydzą oraz połówkami ugotowanych na twardo jajek. Wymieszać.
  3. Całość polać przygotowanym dressingiem.

Sałatka z awokado i serem feta

Składniki:

  • Garść rukoli
  • 2 dojrzałe awokado
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • ¾ szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g sera feta
  • Vegeta Natur do sałatki greckiej
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Opcjonalnie: pieczywo

Sposób przygotowania:

  1. Do miski dodać rukolę oraz pokrojone na niewielkie kawałki awokado, pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę ser feta. Dodać całe oliwki.
  2. 2 łyżeczki Vegeta Natur do sałatki greckiej wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz odrobiną soku z cytryny. Przygotowanym dressingiem polać całą sałatkę i wymieszać.
  3. Podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw.

Produkty Vegeta Natur przeznaczone do sałatek, idealnie sprawdzą się także do przyrządzania dipów. Ich bazą może być jogurt grecki, również z odrobiną majonezu oraz soku z cytryny, z dodatkiem wybranej mieszanki przypraw. Tak przygotowany sos będzie doskonałym dodatkiem do przekąsek, np. świeżych warzyw pokrojonych w słupki, nuggetsów czy sałatek.

Leave a Reply