5 dań, które podbiją serca Twoich znajomych na przyjęciu

Kiedy zbliża się domówka, prawie zawsze pojawia się ten sam dylemat – co tym razem przygotować do jedzenia? Jak zachwycić podniebienia swoich gości aromatycznymi przystawkami? Oto 5 propozycji na przekąski, które powinny posmakować każdemu!

Sałatka z makaronem z zupek chińskich

Zupka chińska to danie typu guilty pleasure, którego nie warto jeść na co dzień w zdrowej diecie, ale czasami wolno sobie na nie pozwolić. Gdy zbliża się impreza, można w ciekawy sposób wykorzystać główny składnik ekspresowego dania, czyli wyjątkowo sprężysty makaron.

Do sałatki na bazie makaronu z zupek chińskich trzeba przygotować następujące składniki:

  • 2 opakowania zupek chińskich;
  • pierś z kurczaka;
  • przyprawa do kurczaka;
  • czerwona papryka;
  • ogórek;
  • puszka kukurydzy;
  • 3-4 łyżki majonezu;
  • łyżka ketchupu;
  • sól i pieprz.

Makaron z zupek należy pokruszyć na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, aż zmięknie. Warto dodać do tego znajdujące się w opakowaniach przyprawy.

W międzyczasie trzeba pokroić kurczaka na niewielką kostkę, obsypać mieszanką przypraw do kurczaka i podsmażyć na trzech łyżkach oleju lub oliwy z oliwek. Mięso można zamienić np. na drobno pokrojoną szynkę konserwową lub pominąć.

Należy odcedzić kukurydzę z zalewy i pokroić paprykę oraz ogórka w drobną kostkę. Następnie w małej miseczce powinno się wymieszać majonez z ketchupem i doprawić jeszcze do smaku nieco solą i pieprzem. W ten sposób otrzymuje się pyszny sos.

Odcedzony z nadmiaru wody makaron pozostaje wymieszać z resztą składników i sosem. Dla polepszenia walorów smakowych i dekoracji można wierzch sałatki obsypać np. posiekaną drobno natką pietruszki. Z tym przepisem warto eksperymentować i dodawać swoje ulubione składniki – cebulę, fasolę czy tuńczyka.

Małe burgery z prostym sosem – jak je przygotować?

Soczyste burgery w rozmiarze mini to przekąska, która nie tylko doskonale smakuje, ale i zaskakuje wyglądem. Przygotowania warto zacząć od bułek. Można je upiec samodzielnie według ulubionego przepisu, ale formując niewielkie kuleczki. Łatwiejszym sposobem jest zakup gotowego pieczywa w maleńkiej formie, co bez trudu da się znaleźć online i w większych marketach.

Pozostałe składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego dania to:

  • 400 g mielonej wołowiny;
  • mała cebula;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej;
  • plasterki sera (np. cheddar);
  • ogórek konserwowy;
  • liście sałaty;
  • pomidory;
  • ketchup, majonez, musztarda.

W pierwszej kolejności powinno się wymieszać mięso z solą i pieprzem oraz z bardzo drobno posiekaną cebulą. Następnie trzeba uformować niewielkie kotleciki o średnicy nieco większej niż bułeczki (wołowina skurczy się pod wpływem smażenia).

Po tym należy rozgrzać olej na patelni i smażyć kotleciki po 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec obróbki termicznej każdego z nich warto nałożyć na nie plasterki sera i przykryć naczynie na chwilę, aż cheddar się rozpuści.

W międzyczasie można przygotować resztę składników niezbędnych do składania burgerków. Wystarczy pokroić ogórka i pomidora na cienkie plasterki oraz porwać liście sałaty. Aby uzyskać łatwy i smaczny sos, trzeba tylko wymieszać ketchup, majonez i musztardę w proporcjach 1:1:1.

Na rozkrojone w pół bułki należy wykładać kolejno: sos, sałatę mięso z serem, pomidora, ogórka i znów sos. Miniburgery warto przebić niewielkimi wykałaczkami, aby były stabilniejsze i jeszcze lepiej prezentowały się na stole.

Koreczki z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Do łatwych przepisów zdecydowanie należą koreczki we włoskim stylu. Do przygotowania klasycznej wersji tej przekąski wystarczą (przepis na 20 sztuk):

  • 20 pomidorków koktajlowych;
  • 20 kulek mozzarelli mini;
  • 20 liści świeżej bazylii;
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek;
  • krótkie wykałaczki.

Na początek należy umyć pomidorki koktajlowe i osuszyć je na ręczniku papierowym. Jeśli są dość duże, można przekroić je na połówki. Kulki mozzarelli trzeba odsączyć z zalewy. Liście bazylii powinny być opłukane i wysuszone, aby nie były wilgotne podczas nabijania na wykałaczki.

Później pozostaje już tylko ponabijać składniki na wykałaczki w następującej kolejności: połówka pomidorka koktajlowego, listek bazylii, kulka mozzarelli, druga połówka pomidorka. Po ułożeniu wszystkich koreczków na talerzu lub tacy warto skropić je delikatnie oliwą z oliwek. Można sięgnąć także po nieco soli i pieprzu.

Szaszłyki z krewetek prosto z grilla – chrupkość i aromat

A jeśli podczas imprezy chce się grillować, doskonale sprawdzą się szaszłyki. Kulinarnym zaskoczeniem dla gości będą warianty z owocami morza, a konkretnie z krewetkami. Oto niezbędne składniki:

  • 500 g surowych, obranych krewetek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżka soku z cytryny lub limonki;
  • łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej, według uznania);
  • sól i pieprz;
  • patyczki do szaszłyków;
  • opcjonalnie liście kolendry do dekoracji przy podaniu.

Krewetki należy dokładnie opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. W misce trzeba wymieszać oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny lub limonki, paprykę, sól i pieprz. Owoce morza wkłada się do marynaty, obtacza i odstawia na ok. 30 minut, aby nasiąknęły aromatami.

Zamarynowane krewetki należy nabijać na patyczki, układając je ciasno obok siebie. Tak przygotowane porcje powinny trafić na rozgrzany ruszt lub patelnię grillową. Trzeba je smażyć po 2–3 minuty z każdej strony. Gotowe szaszłyki można skropić dodatkową porcją soku z cytryny, a także posypać posiekaną kolendrą.

Taka przekąska zachwyci każdego smakosza. Warto podać do niej jeszcze chrupiące grzanki z masłem czosnkowym i sos na bazie jogurtu naturalnego oraz świeżych ziół.

Tiramisu pistacjowe w pucharkach – słodka przekąska

Na koniec czas na coś słodkiego. Tiramisu pistacjowe w pucharkach to unikatowa wersja klasycznego deseru. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy znaleźć dowolny przepis na oryginalne tiramisu, a do kremu z mascarpone dodać kilka łyżek kremu pistacjowego. Kakao będzie niepotrzebne.

Poza masą z mascarpone do przepisu potrzebne są podłużne biszkopty i ostudzona kawa. W pucharkach lub w szklankach należy układać warstwami:

  • nasączone biszkopty;
  • krem pistacjowy;
  • kolejną warstwę biszkoptów;
  • jeszcze jedną warstwę kremu.

Do dekoracji deseru świetnie sprawdzą się posiekane pistacje. Wystarczy obsypać nimi wierzch wszystkich pucharków. To idealna propozycja na każdą imprezę, a osobne porcje sprawiają, że staje się wygodna w dzieleniu.

Przepisy te są proste w przygotowaniu i sprawdzą się nawet u najbardziej wymagających smakoszy. To doskonałe sposoby na to, jak zaskoczyć gości oraz ich kubki smakowe i sprawić, by wszystkie przekąski zniknęły ze stołu.

Leave a Reply